5 OCAK ADANA'NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ

5 OCAK ADANA'NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ

Birinci dünya savaşı sıralarında İngilizler ve Fransızlar arasındaki antlaşmaya göre Adana ve çevresi Fransızlara bırakılacaktı. Nitekim devamında 1918 yılında Fransız askerleri Adana’ya giriş yaptı. 1915 yıllarında Techir kanunu ile Suriye’ye göçe zorlanan Ermeniler bu işgal ile Fransızlarında yer almak üzere tekrar adana ve çevresine giriş yaptı bu sebeple Fransız askerlerinin çoğu ermeyi kökenliydi. 

           Ne yazık ki Fransızlar Adanalılara çeşitli ve dayanılmayacak işkenceler yapmışlardır. Asılsız yalancı şahitlerle istedikleri toprak ve konutlara el koymaktan tutun, sudan sebeplerle yapılan idamlara, tecavüzlere, göz oymalardan, gölde boğmalara, sebep gözetmeksizin toplu ölümlere varan işkenceler alıp başını gitmekteydi. Hatta bu işkencelere dayanamayan halk 1920 yılında Kaç-Kaç olarak anılan o talihsiz olay yaşanmış; yani halk her şeyi geride bırakarak kaçmışlardır. Kimi şehirler aşarken Kimisi bu olaya başkaldırmak için toplanmaya başlamıştı.  Başkaldırı için bir araya gelen Adanalılar Fransız Komutanı Meniliyi esir almaya varan girişimlerde bulunmuşlardır.

                 1920 yazında Pozantıya gelen Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Bey ve vekiller Pozantı kongresi düzenlemişlerdir. Mustafa Kemal Paşa, Fransız sömürgesini protesto etmiş ve bu gelişim Adana halkına cesaret vermiştir.

Tüm bu yaşanan kötü olaylar sonrasında Ankara Antlaşması imzalanarak Fransızların Adana ve çevresini  terk etmesi kararı alınmıştı. 20 aralık 1921 yılında Türk askerleri Adana’ya gelmiş olsa da; Fransızların tamamen çekilmesi 5 Ocak 1922 tarihinde gerçekleşmiştir.

5 Ocak 1922 Adana’nın çevresini kurtuluşu olarak anılmasının sebebi işgalden tamamen temizlenmiş olmasıdır.

Bu kurtuluşu kutlama için Büyüksaat ile Ulucami arasında çok büyük bir BAYRAK çekilmiş ve Adana’nın simgesi haline gelmiştir.

Bu güzel gün her yıl aynı tarihte haklı bir coşku ile kutlanmaktadır. 5 Ocak birlik olunca her şeyin üstesinden gelebileceğimizin en güzel örneğidir.

05.01.2024 65